Ženska Mentorska Mreža – korak bliže ka ravnopravnijem položaju žena
08 Jula, 2022

Krajem maja zvanično je započeo drugi ciklus vodećeg mentorskog programa za mlade poslovne žene. Osnovna namjera programa je ukazati na postojeći neravnopravan status žena u poslovnom svijetu te kroz mentorstvo, kao jedan od značajnih faktora koji pospješuju karijerni razvoj, pozitivno utjecati na smanjenje te neravnopravnosti. 

„Prošle godine u ovo doba krenuli smo hrabro u namjeri da osposobimo generaciju budućih menadžerica koje će doprinositi razvoju ekonomije, ali i mijenjati percepciju uloge žene u poslovnom svijetu. Ove godine nastavljamo istu priču s novom grupom mladih žena sretni, jer je priča o mentorstvu, ali i generalno ravnopravnosti žena postala puno aktuelnija tema“, istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od utemeljivačica Ženske Mentorske Mreže.   

„Veliko interesovanje za učešće u Ženskoj Mentorskoj Mreži pokazatelj nam je da je program veoma koristan. Uspješne i perspektivne žene koje imaju snagu i potencijal da donesu pozitivnu promjenu u naše društvo su učesnice programa i iz tog razloga sam izuzetno ponosna što već drugu godinu za redom organizujemo ovu inicijativu“, izjavila je Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

I ove godine program je okupio 100 učesnica, od čega 50 iskusnih poslovnih žena koje zauzimaju vodeće pozicije u svojoj branši te 50 mladih poslovnih žena koje učešćem u ovom programu žele steći znanja koja će im olakšati karijerni uspon.

„Novi ciklus Ženske Mentorske Mreže donio je i novu grupu mladih žena koje žele steći nova znanja i iskustva kako bi olakšale svoj karijerni razvoj. Vjerujem da osim njihovog osnaživanja, Ženska Mentorska Mreža djeluje i šire, mijenjajući način razmišljanja o ženama i njihovim sposobnostima“, dodala je Pašić.

Program Ženska Mentorska Mreža je prepoznat i od komunikacijske zajednice na regionalnom nivou. Nedavno je u okviru manifestacije the! award, koju je organizovala Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) Ženska Mentorska Mreža uvrštena među najuspješnije komunikacijske projekte u regionu.

„Žensku Mentorsku Mrežu doživljavamo kao program koji je napravio značajnu promjenu kada je u pitanju mentorstvo i njegov utjecaj na ravnopravnost žena u poslovnom svijetu u Bosni i Hercegovini. Kontinuiranoj komunikaciji programa i njegovih ciljeva smo posvetili posebnu pažnju, što je prepoznato i nagrađeno od stručne zajednice iz regiona“, istakao je Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija u Addiko Bank Sarajevo, koji koordinira komunikacijske aktivnosti Ženske Mentorske Mreže.

Do danas su realizovana dva dana edukacije tokom kojih su učesnice programa imaju priliku saznati više informacija o ulozi žena u biznisu i značaju networkinga, greškama koje žene čine u svom karijernom razvoju, razvojnom putu karijere, liderstva i vještina koje su potrebne za njegovo jačanje, emocionalne inteligencije, ali i vrlo neobičnog osvrta i analize na životne pokretače i kočnice.

Partner projekta je UNDP, a podršku realizaciji pružili su UNFPA, EFSE i OSCE. Medijski partner projekta je magazin Azra. 

Komentariši

Your email address will not be published.