WFD konferencija “Ovo je njihovo vrijeme: bosanskohercegovačke žene koje pomjeraju granice”
22 Marta, 2022

Westminister fondacija za demokratiju (WFD) je povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta 2022. godine u Vijećnici Grada Sarajeva organizovala konferenciju “Ovo je njihovo vrijeme: bosanskohercegovačke žene koje pomjeraju granice”, u kojoj su učestvovale žene koje su svojim djelovanjem društvo promijenile nabolje.

Konferenciju su zajednički otvorili NJ.E. g. Matt Field, britanski ambasador u BiH, i gđa. Nermina Voloder, direktorica WFD-a u BiH. U panel diskusiji “Žene koje mijenjaju društvo” učestvovala je i izvršna direktorica Filantropskog foruma Tatjana Vučić, koja je podijelila svoja dosadašnja iskustva kao žena liderka u BiH.

U panel diskusiji su učestvovale i Sanela Pašić (osnivačica Ženske mentorske mreže), Tahira Tibold (Hrabre žene Kruščice), Asja Krsmanović (inicijativa “Nisam tražila”), Alena Ćemalović (trenerica Lane Pudar),  Emica Ćorić (embriologinja) i Zinka Grbo (dekanesa Pravnog fakulteta u Sarajevu), koje svojim djelovanjem mijenjaju sliku našeg društva nabolje. Pored panel diskusije, predstavljene su i priče o ženama koje su nas zadužile: Ševali Zildžić-Iblizović (prva doktorica muslimanka u Kraljevini Jugoslaviji) i Staki Skenderovoj (srpska kaluđerica, prva sarajevska spisateljica, učiteljica i osnivačica prve ženske škole).

Komentariši

Your email address will not be published.