Caritas dodijelio poticaje za pet mladih poduzetnika u iznosu od 32.000,00 KM
30 Aprila, 2024

Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas biskupije Banja Luka, u okviru programa YourJob, dodijelili poticaje za pet mladih poduzetnika iz regije Banja Luke u ukupnom iznosu od 32.000,00 KM.

U okviru Caritasovog YourJob poduzetničkog programa, u prosincu 2023. god., objavljen je javni poziv mladima od 18 do 35 godina iz Banjolučke biskupije za financiranje pokretanja vlastitog poduzeća s ciljem samozapošljavanja. Poziv je privukao brojne mlade poduzetnike i one koji to tek namjeravaju postati, a koji su prijavili svoje inovativne ideje. Nakon pažljivog pregleda pristiglih prijava, odabrani su mladi s najperspektivnijim idejama, koji su potom pozvani na intenzivnu obuku tijekom koje su bili u prigodi raditi s iskusnim trenerom koji im je pružio stručno vođenje i potporu u razradi njihovih ideja. Zahvaljujući stručnoj potpori sudionici su uspješno pretvorili svoje zamisli u konkretna poslovna rješenja, što im je omogućilo da svoje ideje preoblikuju u konkretne poslovne planove.

Nakon završetka obuke, neovisno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz područja poduzetništva ocijenilo je pristigle poslovne planove te odabralo devet najboljih ideja. Odabrani sudionici su potom bili u prigodi prezentirati svoje poslovne planove u Banja Luci 26. travnja 2024. godine, te dodatno predstaviti vrijednosti svoje poslovne ideje pred povjerenstvom.

Jovana Mačkić, sa poslovnom idejom za proizvodnju edukativnih igračaka koje podupiru rani razvoj djeteta, osiguravajući kvalitetu i sigurno učenje kroz igru, podijelila je: “Imala sam čast prva prezentirati svoju ideju. S velikim entuzijazmom sam predstavila svoje zamisli za brend Maca i lane, uzbuđena zbog mogućnosti koje YourJob i Caritas nude. Veoma sam zadovoljna kako je prošla prezentacija”.

Voditelj programa u Caritasu BiH gosp. Miroslav Valenta podijelio je kako je povjerenstvo imalo prigodu čuti inspirativne mlade ljude, dobre poslovne planove te težak zadatak u odabiru.

Nakon temeljitog vijećanja, donesena je konačna odluka o dodjeli sredstava za pet mladih budućih poduzetnika: Jovana Mačkić (S.P. Maca & lane), Mladen Trubajić (RGP Pčelarstvo Trubajić), Sara Kopranović (Obrt Kozmeticki salon Estate) i Slađana Popović (S.P. Loknica) iz Banja Luke te Rijad Cerić (Obrt Antičko Zdravlje) iz Jajca. Ukupno dodijeljena sredstva za pet poduzetnika iznose 32.000,00 KM. Sljedeći korak za mlade poduzetnike je potpisivanje ugovora što predstavlja značajan korak u njihovom poduzetničkom putovanju, označavajući službeni ulazak mladih u poduzetničke vode.

“S nestrpljenjem očekujemo potpisivanje ugovora i početak rada novih poduzeća kojima će upravljati mladi iz Banjolučke biskupije. Paralelno s ovom aktivnošću, upravo smo u procesu pregledavanja aplikacija Javnog natječaja za financiranje pokretanja poduzeća mladih s područja Hercegovine. Tijekom svibnja planiramo upriličiti dodatnu obuku nakon čega ćemo osigurati financiranje dodatnog broja mladih i njihovih poslovnih ideja. Caritas BiH i YourJob program ne samo da pružaju potrebnu potporu mladim poduzetnicima, već i potiču inovativnost i poduzetnički duh, te nastoje osigurati njihovo uključivanje na tržište rada ” izjavio je gdin. Miroslav Valenta, voditelj projekta u BiH.

Komentariši

Your email address will not be published.