Lanaco kroz akciju BIRAJ ZNANJE donirao preko 600 knjiga
08 Aprila, 2024

Kompanija Lanaco dugi niz godina predano radi na promociji razvoja i sticanja znanja, kako unutar kompanije među zaposlenima, tako i u široj društvenoj zajednici kroz učešće u različitim inicijativama i događanjima. Neprestano učenje u svim segmentima je temeljna vrijednost i princip koji kompanija kontinuirano podstiče kroz svoje aktivnosti u raznim društveno odgovornim kampanjama.

Iako nam je znanje sada dostupno svuda kroz digitalne tehnologije, knjiga kao izvor znanja je i dalje ostala nenadmašiva.

Ta činjenica poslužila nam je kao ključna inspiracija pri osmišljavanju kampanje “BIRAJ ZNANJE”, koja je usmjerena ka obogaćivanju školskih biblioteka i promociji kulture čitanja među najmlađima, s posebnim naglaskom na učenicima u ruralnim i manje razvijenim područjima.

U namjeri da privučemo pažnju kako poslovne zajednice, tako i šire društvene javnosti, pokrenuli smo inicijativu prikupljanja knjiga za školsku lektiru tokom naših korporativnih skupova. Na ovim događajima, svim našim gostima pružena je prilika da se uključe donošenjem knjiga za osnovce, koje će zasigurno pronaći svoju vrijednu upotrebu u okviru školskih biblioteka širom Bosne i Hercegovine.

Naša vizija je bila da, udruživanjem snaga, osiguramo dostupnost književnih resursa za škole u manje dostupnim ruralnim područjima Bosne i Hercegovine. U brojnim osnovnim školama ovih područja vlada nedostatak literarnog materijala, a učenici su često lišeni pristupa čak i osnovnim lektirama koje su ključne za njihov obrazovni razvoj.

Knjige prikupljene kroz ovu akciju našle su svoj novi dom na policama biblioteka u OŠ Radoje Domanović Osječani, te u OŠ „Miladije“ Tuzla – Područna škola u Solani.

Svjesni smo da je ovo tek prvi korak na putu koji je pun izazova i na kojem mnoge škole iščekuju podršku. Stoga smo s velikim entuzijazmom, kreirali novu kampanju koja poziva zaposlene u kompaniji da se uključe sa doniranjem knjiga koje su im bile dragocjene tokom njihovog školovanja, i koje sada mogu obogatiti školske biblioteke, te omogućiti da mnoge nove generacije učenika pronađu inspiraciju i znanje na njihovim stranicama.

Ova inicijativa je imala za cilj i da ojača vezu zaposlenih sa njihovim školskim danima, pružajući im priliku da se prisjete vlastitih edukativnih puteva, te da osjete ponos doprinoseći istom tom putu za buduće generacije.

Zahvaljujući zajedničkim naporima, još dvije obrazovne ustanove su obogaćene knjigama: OŠ „Risto Proroković“ u Nevesinju i OŠ „Glamoč“ u Glamoču.

Ove akcije su tek jedan segment šireg spektra društveno odgovornih aktivnosti koje Lanaco predano sprovodi tokom cijele godine. U proteklih pola godine, s ponosom možemo reći da smo prikupili preko 600 knjiga i donirali ih u četiri osnovne škole, time pridonoseći obrazovnom bogatstvu i rastu naše zajednice.

Komentariši

Your email address will not be published.