Sastanci tematskih zagovaračkih timova – februar 2022
17 Marta, 2022

Na sastancima koji su održani krajem februara u okviru programa „Pravni okvir za filantropiju“, kojeg provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a, predstavnici 23 organizacije i institucije vodili su značajne diskusije.

Na sastanku zagovaračkog tima koji se bavi smanjenjem uništavanja hrane, učesnici su zajednički doradili i usvojili argumente za oslobađanje od PDV-a donacija hrane pred istekom roka, kao i poreski priznatog rashoda. Na sastanku zagovaračkog tima koji se bavi online donacijama se diskutovalo o izazovima sa kojima se udruženja i fondacije susreću prilikom pokušaja da preko banaka otvore mogućnost primanja online donacija. Zagovarački tim koji se bavi definicijama je uspješno došao do nacrta najvažnijih pojmova za filantropiju – donacija, aktivnost od općeg društvenog značaja, humanitarna aktivnost. 

Serijalu ovih sastanaka je prisustvovala i izvršna direktorica Filantropskog foruma Tatjana Vučić koja je svojom argumentacijom doprinijela diskusiji.

Komentariši

Your email address will not be published.