Konferencija SIGNS of Solidarity and Solutions
17 Marta, 2022

Dvodnevna regionalna konferencija hibridnog karaktera „SIGNS of Solidarity and Solutions“, održana 17. i 18. novembra 2021. godine u Hotelu Hills u Sarajevu, okupila je predstavnike poslovnog sektora, korporativnih filantropskih fondacija, organizacija civilnog društva i individualne filantrope. 

„SIGNS of Solidarity and Solutions“ je regionalni događaj u organizaciji mreže SIGN, koju čini šest članica: Fondacija Mozaik (BiH), Trag fondacija (Srbija), Catalyst Balkans (Srbija), Fond za aktivno gradjanstvo – FAKT (Crna Gora), Forumi për Iniciativa Qytetare – FIQ (Kosovo) i HORUS Macedonia (Sjeverna Makedonija). 

Otvaranje konferencije obilježeno je uvodnim obraćanjem Vesne Bajšanski-Agić, predsjednice Skupštine Filantropskog foruma i izvršne direktorice Fondacije Mozaik, koja je istakla: „Zahvaljujući dosad realiziranim aktivnostima u okviru SIGN Mreže, filantropija se razvila, pa sad imamo filantropske forume aktivirane u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i to da su kompanije, organizacije i individualni filantropi sretni zbog činjenice da se mogu pridružiti jednom takvom forumu i u našoj državi.“

Na otvaranju konferencije učestvovao je i predsjednik Upravnog odbora Filantropskog foruma u Bosni i Hercegovini i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin sa kojim je obavljen intervju.  Fokus razgovora je bio na značaju filantropije u našem društvu te važnosti investiranja u mlade ljude i volontiranja kao jednog od elementarnih stubova svake zajednice. Gdin. Fijuljanin je tom prilikom istakao: 

„Volontiranje oblikuje mlade ljude i njihove karijere, jer kroz takve aktivnosti dobijaju priliku za rad i spoznavanje različitih mogućnosti u široj okolini te svojih afiniteta. Mladi volontiranjem dobijaju priliku da razvijaju vještine koje će im koristiti u budućnosti.“

Konferencija je ponudila pogled na različita iskustva o specifičnim temama relevantnim za izgradnju povoljnog okruženja za filantropski angažman BiH i zemalja regije, a glavni ciljevi su bili educirati i inspirisati širu zajednicu kroz teme poput utjecaja na stanje filantropije, važnosti postojanja filantropskih foruma i sl. 

Drugi dan konferencije održana je panel diskusija o značaju postojanja i djelovanja filantropskih foruma u Bosni i Hercegovini i zemljama regije, u kojoj je učestvovala i Tatjana Vučić, izvršna direktorica Filantropskog foruma BiH. U sklopu panel diskusije razgovaralo se o načinima na koje se udruženim snagama mogu predstaviti i izbalansirati potencijali i potrebe članova zajednice kakve predstavljaju filantropski forumi, o izazovima s kojima se susreću i sl. 

Tom prilikom izvršna direktorica Filantropskog foruma je istakla: 

„Djelovanje Filantropskog foruma BiH se zasniva na strateškom pristupu koji podrazumijeva udruživanje snaga filantropa kroz moto „Ujedinjujemo dobro“, a čime želimo ujediniti sve dobre ideje i aktivnosti kroz tri stuba Filantropskog foruma – kompanije, organizacije i individualni filantropi – na kojima će se dalje graditi kompletan ekosistem filantropije. Partnerstva, kako lokalna i regionalna, tako i globalna, definitivno će biti izuzetno bitni elementi izgradnje perspektivnog sistema filantropije u našoj državi.”

Panel diskusija „Svako može biti filantrop: moć brige i davanja“ okupila je filantrope iz regije, među kojima je bio i Karalić Elvir, član Upravnog odbora Filantropskog foruma BiH te predsjednik Udruženja Pomozi.ba. Fokus diskusije je bio na temama kao što su razlozi i motivacija koji se nalaze u pozadini filantropskog djelovanja, poteškoće u djelovanju i davanju za opće dobro u regiji te načini na koje je moguće inspirisati više ljudi da djeluju. Gdin. Karalić je istakao kako je kroz Udruženje Pomozi.ba želio pokazati da i naša država ima mogućnost da pomogne ljudima u potrebi:

„Mislim da je veoma bitno da sve organizacije i kompanije djeluju u skladu s potrebama društva, jer su predan rad i transparentnost ključni faktori u toku filantropskih procesa, kako bi filantropski orijentisane kompanije, organizacije ili individualni filantropi mogli steći povjerenje donatora i šireg društva.“

Pored učešća u završnoj panel diskusiji, gdje su istaknuti značaj filantropije i regionalnog pristupa za filantropski uspjeh, Vesna Bajšanski-Agić je moderirala i panel diskusiju „Korporativne fondacije kao partnerski posrednici“, u kojoj je sudjelovala članica Upravnog odbora Filantropskog foruma Hajdi Mostić (Telemach BH). 

Ceremonija zatvaranja konferencije obilježena je proglašenjem dobitnika prve regionalne filantropske nagrade SIGN u kategorijama koporativne i individualne filantropije, a žiri je dodijelio i SIGN specijalne nagrade za filantropiju za mala i srednja preduzeća i za filantropski doprinos nauci i obrazovanju.

Komentariši

Your email address will not be published.