IT kompanija Atlantbh i Udruženje Pomozi.ba obnovili igralište za djecu u Varešu
29 Juna, 2022

Najmlađi stanovnici Vareša 1. juna 2022. godine zvanično su dobili novo mjesto za igru zahvaljujući udruženim snagama IT kompanije Atlantbh i humanitarne organizacije Pomozi.ba.

Igralište ispred JPU „Dječije obdanište Vareš“ je godinama bilo neupotrebljivo zbog dotrajalog i oštećenog mobilijara. Mališani zbog toga nisu imali adekvatan prostor za igru vani, već su vrijeme stalno provodili unutar prostorija vrtića.

Na igralištu su postavljene nove ljuljačke, tobogan, klackalice, pješčanik te gumirana podloga, kako bi se postigao najveći nivo sigurnosti za djecu. Uz igralište, saniran je i dio fasade zgrade obdaništa koji je ukrašen i posebnim vizualom, a na dan zvaničnog otvorenja igrališta uposlenici kompanije Atlantbh, zajedno s mališanima, oslikali su pristupni put do igrališta i posadili cvijeće.

„Atlantbh jedna je od prvih IT kompanija koja je počela s radom u BiH. U protekle 22. godine ostvarili smo brojne uspjehe radeći s nekim od najvećih svjetskih kompanija, ali i najboljim lokalnim IT stručnjacima. Istovremeno, trudimo se aktivno uključiti i, kroz različite projekte, doprinijeti razvoju lokalne zajednice u kojoj poslujemo. Tako smo, za proslavu 22. rođendana, odlučili pokloniti igralište najmlađim stanovnicima opštine Vareš. Sretni smo što smo imali priliku ostvariti saradnju s Pomozi.ba i mališanima pružiti sigurno mjesto za igru. Pored toga, ponosan sam na tim Atlantera koji su odvojili vrijeme da volontiraju, provedu dan s djecom u Varešu i zajedno rade na uređenju parka,“ izjavio je Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh.

Iz Udruženja Pomozi.ba ističu da im je veliko zadovoljstvo što su ovaj projekat uspjeli realizovati upravo na području opštine Vareš. Investicije u ovoj opštini su rijetke, a potrebe za različitim vrstama infrastrukturnih projekata koji su osnova za unapređenje životnog standarda stanovništva velike.

„Kompanija Atlantbh nam se obratila sa idejom da uz njihovu finansijsku pomoć uradimo nešto korisno za zajednicu, a posebno za mališane. S obzirom na to da imamo jako puno korisnika u Varešu i poznajemo dobro situaciju u toj opštini, predložili smo da toj lokalnoj zajednici, kojoj nedostaje ovakvih javnih površina, podarimo novo mjesto na kojem najmlađi mogu bezbrižno odrastati. Zahvalni smo kompaniji Atlantbh što je nas izabrala za partnera u ovoj akciji i sretni smo što je iza nas još jedna uspješna priča kojom ćemo sigurno izmamiti stotine iskrenih osmijeha,“ navode iz Udruženja Pomozi.ba.

Koliko novo igralište znači djeci iz Vareša naglašava direktorica JU Dječije obdanište Vareš Enisa Mušić.

„JPU Dječije obdanište Vareš već duži niz godina se suočava s različitim poteškoćama u radu i funkcionisanju. Od svog ponovnog otvaranja poslijeratni period do danas je uvijek bio neka vrsta izazova za opstanak i funkcionisanje same ustanove. Ulaganja su godinama bila minimalna, a infrastruktura objekta, održavanje ustanove, kao i samo dječije igralište je bilo u užasnom stanju. Zastarjeli predmeti za igru, mobilijar, klackalice, ljuljačke kao sam teren koji je dosta neravan su bili  više izvor opasnosti nego radost za našu djecu. Stanje u kakvom je bilo dječije igralište je bilo toliko kritično da ga u posljednje vrijeme nismo smjeli ni koristiti tako da se boravak djece na otvorenom sveo na šetnju gradom, izlazak na terasu vrtića te odlazak u javni park. Projekat rekonstrukcije našeg igrališta je nešto što nam je bilo prioritetno potrebno za ustanovu, za dječicu i njihov bezbjedan boravak na otvorenom. Jako sam sretna zbog toga i zbog saradnje koju smo ostvarili sa organizacijom Pomozi.ba. Zahvalni smo im što su  kompletnu realizaciju projekta od pronalaska investitora, arhitektonskih nacrta i prijedloga i ideja za najkvalitetnije rješavanje prostora za dvorište do konačne realizacije preuzeli na sebe, to je veliki posao. Sve je kvalitetno urađeno, zadovoljni smo, a ja vjerujem da i naša dječica jedva čekaju da ponovo uživaju u dvorištu i s vriskom radosti u igri bez straha borave na otvorenom. Također sam zahvalna i glavnom investitoru projekta Atlantbh koji je prepoznao značaj cjelokupnog projekta za našu djecu i naš grad s obzirom na to da je naš vrtić i jedina ustanova u gradu Varešu namijenjena djeci predškolskog uzrasta.“

Igralište je zanimljivim programom za djecu i odrasle zvanično otvoreno u srijedu, 1. juna u 12 sati.

Komentariši

Your email address will not be published.