Sastanci tematskih zagovaračkih timova – maj 2022
06 Juna, 2022

Dana 11.05.2022. godine u okviru programa „Pravni okvir za filantropiju“, koji provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a, održana su dva sastanka tematskih zagovaračkih timova. Na sastancima su prisustvovali predstavnici 37 organizacija, od čega je 24 iz građanskog društva, 5 iz poslovnog sektora i 8 iz javnih ustanova te su vodili značajne diskusije na temu suzbijanja uništavanja hrane i omogućavanja online donacija.

Na sastanku prvog zagovaračkog tima, koji se bavi smanjenjem uništavanja hrane, učesnici su informisani da će u novi Zakon o PDV-u biti uključen član koji se odnosi na oslobađanje plaćanja PDV-a kada su u pitanju donacije hrane javnim kuhinjama. Dalje, na sastanku drugog zagovaračkog tima, koji se bavi online donacijama, diskutovalo se o pozitivnom odgovoru Agencije za bankarstvo Federacije BiH, kao i saradnji s bankama koje imaju eCommerce licencu. Učesnici su s radošću prihvatili ove vijesti koje predstavljaju veliki korak naprijed u pogledu stvaranja ekosistema za sistemsku filantropiju.

Serijalu ovih sastanaka je prisustvovala i operativna saradnica Filantropskog foruma Marina Rajić, koja je svojom argumentacijom doprinijela diskusiji.

Komentariši

Your email address will not be published.