Predstavljen projekat izgradnje IT HUB-a Druge gimnazije u vrijednosti 130.000 KM
19 Decembra, 2022

Duh liderstva Druge gimnazije u obrazovanju i oblikovanju mladih umova/izgradnja zajedničke budućnosti

Druga gimnazija Sarajevo u saradnji s Alumni asocijacijom Druge gimnazije i kompanijom ZIRA je danas na održanoj press konferenciji predstavila projekat izgradnje moderno opremljenog IT Hub-a, koji će sadašnjim i budućim učenicima/ama omogućiti praćenje nastave po savremenim standardima, kreirati prostor za unaprijeđenje znanja iz informatičkih nauka, te razvoj novih projekata.

Pored edukacije, praktične obuke i susreta s najistaknutijim stručnjacima i kompanijama iz ove oblasti, IT HUB nudi koncept povezivanja obrazovnih ustanova s privredom i mogućnost razvoja različitih softvera i aplikacija za potrebe škole i šire“, istakao je Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije Sarajevo.

Kompanija ZIRA kao društveno odgovorna kompanija prepoznala je vrijednost formiranja IT Huba u Drugoj gimnaziji. Ovaj Hub predstavljat će ne samo priliku za daljnje tehnološko učenje i usavršavanje učenika već i mogućnost da se kroz mentorstvo od strane IT kompanija prepoznaju talenti učenika i stvaranjem poslovnih inkubatora pomogne razvoju njihovih poslovnih ideja“, poručio je Ešref Kenan Rašidagić, predstavnik kompanije ZIRA. Kompanija ZIRA je do sada finansirala opremanje jedne kompletne računarske laboratorije kroz nabavku 17 računara, kao i izradu kompletnog idejnog i izvedbenog projekta IT Huba. „Pored toga, preuzeli smo na sebe obavezu učestvovanja u daljem finansiranju projekta, kao i uspostavljanja mentorskog programa za učenike i profesore u Drugoj gimnaziji“, dodao je Rašidagić.

U eri razvoja IT-a Druga gimnazija želi biti pionir u kreiranju prostora za razvoj učeničkih ideja i njihovo plasiranje na tržište.​ Jedan od ciljeva Alumni asocijacije jeste da unaprijedi rad Druge gimnazije Sarajevo, kao obrazovne i odgojne institucije, što projekat izgradnje IT Huba u potpunosti jeste. Na taj način Druga gimnazija će zadržati duh liderstva u obrazovanju te izgradnji naše zajedničke budućnosti, istakla je Dženeta Ajanić, predsjednica Alumni asocijacije Druge gimnazije. Tokom prezentacije projekta načelnik Opštine Centar Srđan Mandić je obećao podržati projekat kupovinom namještaja za potrebe HUB-a u vrijednosti oko 8.000 KM.

„Drago mi je da su u današnjem vremenu bivši učenici Druge gimnazije pronašli motivaciju za pokretanje ovakvog projekta. Želimo osigurati budućim generacijama kvalitetan prostor i mogućnosti edukacije o novim informatičkim tehnologijama“, izjavila je alumnistica Druge gimnazije i učesnica projekta Una Bejtović.

Vrijednost IT HUB-a se procjenjuje na 130 hiljada KM, a do sada su donatori poput kompanije ZIRA, Američke ambasade kao i agencije za odnose s javnošću Bejtovic Communications znatno doprinijeli planiranju zatvaranja finansijske konstrukcije i da ponuda bude realizirana do aprila 2023. godine, a HUB otvoren već u augustu iste godine.

U proces izgradnje IT HUB-a možete biti uključeni donacijom na individualni donatorski račun ASA banke (BAM):1340011130048039 i (EUR): BA391340011200875596 ili putem ovog linka, kao i dolaskom na donatorsku večeru koja će biti održana u februaru 2023. godine.

Komentariši

Your email address will not be published.