Klika uručila 38 novih stipendija od po 1.000 KM
24 Novembra, 2022

Značajna podrška studentima iz Sarajeva i Banje Luke

Kompanija Klika je prepoznata kao jedna od najbrže rastućih i najutjecajnijih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, a veoma važan dio njenog identiteta i djelovanja čine i posvećenost ljudima te pozitivan utjecaj na širu poslovnu i društvenu zajednicu.

Klika važi za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u našoj zemlji, ali i za jednu od društveno najodgovornijih kompanijam, što je dokazala realizacijom brojnih aktivnosti kojima pomaže različite segmente društva. Jedan od najznačajnijih projekata u tom domenu je podrška u vidu jednokratnih stipendija od po 1.000 KM za čak 38 studenata koji dolaze s Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovogodišnja svečana ceremonija održana je u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a dodjeli su, pored stipendista, prisustvovali profesori i predstavnici fakulteta oba univerziteta, kao i prošlogodišnji dobitnici, zaposlenici kompanije i brojni prijatelji projekta.

Važno je istaknuti da je Klika odlučila djelovati van standardnog okvira programa stipendiranja u bh. IT industriji. Klika Foundation program stipendiranja osmišljen je tako da podrži po jednog studenta sa svakog od fakulteta dva javna univerziteta u gradovima u kojima ova kompanija ima svoje hub-ove, sa čvrstom vjerom u važnost razvoja i napretka društva ujednačeno u svim njegovim segmentima. Stipendije su ove godine dobila 23 studenta s fakulteta Univerziteta u Sarajevu i 15 s Univerziteta u Banjoj Luci, a kompletnu listu ovogodišnjih stipendista možete pogledati ovdje.

Program stipendiranja predstavlja vrhunac višegodišnje posvećenosti i okrenutosti ka zajednici, a Klika je doprinos društvu do sada pružala na različite načine, od novčane pomoći kroz fond solidarnosti u kojem učestvuju zaposlenici kompanije na dobrovoljnoj osnovi, do razvoja aplikacija i platformi na pro bono osnovi za obrazovne institucije i organizacije.

„Prepoznali smo da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, a mi kao društveno odgovorna kompanija usmjereni smo ka približavanju, njegovanju i jačanju odnosa sa zajednicama u kojima djelujemo. Ličnim primjerom i angažmanom želimo naše društvo učiniti boljim i naprednijim, a jedan od načina da to postignemo ogleda se i kroz podršku studentima završnih godina koji uskoro izlaze na tržište rada jer sigurno da se među njima kriju budući stručnjaci i lideri. Vjerujemo da je ulaganje u znanje u suštini kapital koji ostaje u društvu i koji pomaže njegovom razvoju“, naglasio je direktor kompanije Edin Deljkić.

Svaka prilika za stipendiranje, kao i bilo kakva podrška mladim ljudima da u Bosni i Hercegovini usavršavaju svoje znanje su dobrodošli, a zahvalnost nije skrivala ovogodišnja dobitnica Senida Subašić s Fakulteta za upravu Sarajevo: „Počašćena sam jer sam dobitnica Klika stipendije, a iz ovog proizlazi to da se trud i zalaganje isplate. S obzirom na to da volim čitati, potrudit ću se da stipendiju iskoristim na najbolji način kroz nabavku nekih novih knjiga kao i usavršavanje sebe na daljnjem akademskom putu. Svakim danom sam sve više uvjerena kako je znanje jedina investicija u koju zaista vrijedi ulagati, a iskazala bih posebnu zahvalnost Klika Foundation što je prepoznala trud i vrijedne studente s različitih fakulteta i dala svoj doprinos kroz ove stipendije, a nama stimulans i želju za više i bolje.“

Jovan Prolić s Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Banja Luka kaže da se „dodjeljivanjem sredstava u vidu stipendija pomaže mladim i uspješnim ljudima da nastave s prezentiranjem pozitivne slike o kvaliteti bh. obrazovnog sistema i na međunarodnoj sceni. S obzirom na to da sam pri kraju postdiplomskog studija, navedena sredstva će značajno utjecati na postizanje jednog od mojih od zacrtanih ciljeva, a to je napredak u obrazovanju, te doprinos u naučno-istraživačkom polju.”

Iskustva Klika Foundation stipendista prve generacije pokazatelj su važnosti jednog ovakvog projekta, a uvjereni smo da će i ovogodišnji dobitnici na najbolji način iskoristiti svoju stipendiju. Također, važno je istaknuti da njihova veza s Klikom ne završava primitkom stipendije, nego se nastavlja kroz rad alumni organizacije kojoj svi dobitnici stipendija pripadaju, a koja će do objave narednog konkursa brojati već 76 alumnista.

Odziv na prethodna dva konkursa bio je značajan, a iz Klike su već najavili da planiraju nastaviti sa programom čija je implementacija potaknuta vizijom naše zemlje kao progresivnog društva u kojem mladi ljudi imaju prilike i u kojoj su oni najbolji nosioci promjena. Klika ovom prilikom zahvaljuje svim studentima koji su se prijavili na javni poziv ove godine te poziva nove generacije da iskoriste ovu jedinstvenu priliku u godinama koje dolaze.

Komentariši

Your email address will not be published.