HIFA PETROL donirala 250.000 KM za izgradnju centra za djecu s poteškoćama u razvoju
14 Novembra, 2022

Najuspješnija naftna kompanija u BiH Hifa Petrol svijetli je primjer društveno odgovorne kompanije. U petak, 11. novembra, u Sarajevu je između predstavnika kompanije Hifa Petrol i Ines Kavalec, direktorice Udruženja „Dajte nam šansu“, potpisan ugovor o donaciji vrijedan 250.000 KM.

Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ pokrenulo je veliki projekat za otvaranje prvog Dnevnog centra za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo. Rekonstrukcija objekta će se raditi u dvije faze.

U realizaciji projekta, osim kompanije Hifa Petrol, učestvovat će i Vlada KS, Općina Novo Sarajevo te međunarodni partner.

Centar je namijenjen za populaciju koja je izuzeta iz obaveznog sistema obrazovanja. Potrebu za korištenjem usluga centra ima preko hiljadu djece s poteskoćama, djece koja ne mogu pohađati redovnu nastavu, niti specijalizirano obrazovanje, ali imaju pravo i obrazovati se, socijalizirati se i biti punopravni članovi društva.

„Hifa Petrol kao društveno odgovorna kompanija različitim aktivnostima daje doprinos lokalnoj zajednici, a posebno smo osjetljivi na potrebe najmlađe populacije. Odgajani smo da pomažemo onima koji su u potrebi, a svojim primjerom pokazao nam je moj otac Hajrudin Ahmetlić koji je prije 7 godina donirao 250.000 KM za izgradnju centra za djecu s posebnim potrebama u Tešnju. Vođeni njegovim primjerom, odlučili smo pomoći rješavanju ovog problema jer smo svjesni da su potrebe ove skupine zanemarene. Vjerujemo u bolje sutra i ovom donacijom želimo pomoći bržoj realizaciji gradnje Dnevnog centra“ – kazao je Ahmed Ahmetlić, predstavnik kompanije Hifa Petrol.

Ines Kavalec, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“, u ime svih budućih korisnika Dnevnog centra zahvalila se sljedećim riječima: “Nakon 17 godina borbe da djeca s poteškoćama dobiju svoj prostor, konačno smo prikupili sva sredstva. Neizmjerno sam zahvalna što je kompanija Hifa Petrol, koja je poznata po izuzetnoj visokoj stopi društvene odgovornosti i odazivu na brojne humanitarne akcije, ponovo odlučila podržati gradnju još jednog centra za djecu. Sretna sam da postoje kompanije koje prave iskorake za socijalno osvještenije društvo i iskreno se nadam da će i druge kompanije slijediti njihov primjer. Ova vrijedna donacija nam mnogo znači jer će ubrzati realizaciju projekta i pomoći djeci da već iduće godine počnu s korištenjem usluga Dnevnog centra.”

Ovaj primjer dokazuje da se udruženim snagama javnog i privatnog sektora mogu učiniti krupni koraci naprijed prema punoj socijalnoj inkluziji svakog građanina Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Your email address will not be published.